" />
Paylaş |
|
Tweet |
İleri yaşlarda mutlu olmak, sağlıklı bir beden ile etkin bir beyne sahip olmaya bağlıdır. Ancak iş şansa bırakılmamalı, yapılabilecek pek çok şey olduğu unutulmamalıdır.
Eskilerin deyişiyle “İnsan hissettiği yaştadır ”.
Çevremizde gördüğümüz cazip büyükanneler ve canlı, şen büyükbabalar bu deyişin doğruluğunu kanıtlar. Yaşlılık yalnız yalnızlık, depresyon ve hastalık dönemi demek değildir; ileri yaşlarda da güzel zaman geçirilebilir, eğlenilebilir ve ilgi alanları bulunabilir.
Günümüzde emekli olanların önünde, etkin yaşamlar sürdürebilecekleri daha en az 20 yıllık bir zaman kalmaktadır. Bu insanlar emekli olduktan sonra da birtakım yerlerde gönüllü çalışmaya başlamakta ya da yarım günlük işlerde çalışarak, yetmiş yaşma kadar evin dışında canlı ve etkin bir yaşam sürdürebilmektedirler. Birçok insan emekli olunca yeni bir hobi edinmektedir. Bu, yürüyüş ve dağa tırmanmak gibi enerjik bir hobi olabildiği gibi, bahçe düzenlemek gibi sakin, huzur verici bir uğraş da olabilir. Özellikle erkekler evde ilgilenilebilecek yeni konular bulabilirler. Aynı zamanda kentte oturan insanlar için kulüplere ve derneklere gitmek de söz konusu olabilir.
Doğal süreç
Yaşlandıkça, bedende birtakım fiziksel değişiklikler olur, ama bu “yaşlılık sürekli hastalıktır” anlamına gelmez. Alacağınız birkaç önlem vardır. Bunlardan birincisi, emekli olunca düzenli sağlık kontrolleri yaptırmanızdır. Gideceğınız doktor size sağlıklı bir yaşam için gerekli öğütleri verecektir. Herhangi bir yerinizde ağrı, acı ya da rahatsızlık varsa doktora bunlardan söz edin. Ilerki yıllara ertelemeyin. Bu, doktorun zamanını boş yere aldığınız anlamına gelmez. Bir tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir.
Bedeninizden neler bekleyebileceğinizi de bilmelisiniz. Yaşlanma ile ilgili genel bilgiler, hem insanlar, hem de bedendeki .organlar birbirinden değişik hızlarda yaşlandığı için, size yalnız çok genel bir fikir verebilir. Seksen yaşındaki bir kişi altmışına gelmiş birinden daha zinde ve sağlıklı olabilir. Bu yüzden yaşlılığa ilişkin kesin kurallardan söz etmek olanaksızdır.
İnsan yaşlandıkça kalp kasları zayıflar ve damar sertliği başlar. Bu artık egzersiz yapılamayacağı anlamına gelmez; tam tersine, kalbin sağlığı açısından egzersiz yararlı olur. Ama bir otobüsün peşinden koşmak gibi ani ve aşırı yüklenmelerden kaçınılmalıdır. Göğüsteki herhangi bir sıkışma ya da sancı hemen doktora bildirilmelidir.
Yaşlandıkça, kemikler incelir ve hafifler. Kemiklerdeki bu değişiklik, kadınlarda elli yaşlarında, erkeklerde ise on yıl sonra başlar. Bu da kemiklerindaha kolay kırılabilir olması anlamına gelir. Omurların arasındaki diskler büzüldüğünden, hafif bir kamburlaşma görülebilir. D vitamini kemiklerin yumuşamasını engelleyebilir.
Yaşlı insanların bazılarının bilek ve diz eklemlerinde büyüme ve şişme görülür. Bu genellikle rahatsızlık ve acı vermez. Ama yine herhangi bir büyüme ve ağrı hemen doktora bildirilmelidir. Eklemlerdeki ağrı, eklem iltihabına da bağlı olabilir ve bu yüzden, ne kadar erken tam konursa, o kadar çabuk tedavi edilir.
Derideki en önemli değişiklik ise buruşma ve kurumadır. Bazılarının saçları otuzlarında ağarmaya başlar, ama yaşlandığında saç rengi değişmeyen insanlar da vardır. Erkeklerde genellikle saç dökülmesi görülür, bazı kadınlar ise saçlarının seyreldiğini fark edebilirler.
Kırk beş yaşından sonra gözler her yıl kontrol edilmelidir. Bu yaşlarda göz merceği esnekliğini ve odaklama gücünü yitirir. Yaşlıların kontaklens kullanmaması için bir neden yoktur. Görme ya da işitmedeki herhangi bir bozukluk, hemen doktora bildirilmelidir. Görme ve duymayı hep var olacakmış gibi kabul ettiğimizden, onları yitirdiğimizde ne olacağını hiç düşünmeyiz. Erken tanı bu konudaki en önemli yardımcıdır.
Hareket yaşlılıkta çok önemlidir. Her ne kadar gençlik yıllarında bacaklarınız bir sorun yaratmadıysa da, yaşlılıkta daha dikkatli ve özenli olmanız gerekir. Artık yürüyemeyeceğini sanan birçok yaşlı insan, bir ayak sağlığı uzmanına göründükten sonra rahatlar. Rahat ayakkabılarla dolaşmak terlik giymekten daha iyidir. Topuktaki herhangi bir şişme ya da bacaklardaki ağrı, hemen bir doktora bildirilmelidir.