" />
Paylaş |
|
Tweet |
Orta yaşlı erkeklerde görülen davranış değişiklikleri, yaşdönümü belirtileri olarak yorumlanır. Oysa gerçek neden, hormon değişiklikleri değil, yaşlanma korkusudur. Gerekli “tedavi”, kendilerine güvenlerini yitirmemelerine yardımcı olmaktır.
Orta yaşa ulaşan erkeklerde olaylar karşısında aşırı gerginlik, depresyon, çaresizlik, kendine güvenini yitirme ve çevresindekilerle anlaşamama gibi belirtiler görülebilir. Bazıları bu değişiklikleri yaşdönümüne bağlarlar, ama doktorlar erkekte yaşdönümünün, kadınlardaki gibi fiziksel bir gerçeklik olmadığı görüşündedirler. Bu belirtiler daha çok, erkeğin, bazı fiziksel değişikliklerin gittikçe daha çok farkına varması ve orta yaş ile birlikte belirginleşen toplumsal, psikolojik ve aileye bağlı baskıların sonucudur.
Nedenleri
Yaşdönümü belirtileri bazı erkeklerde hiç görülmez, ama bazılarında, özellikle de korkulu ve çekingen tiplerde ortaya çıkar. Belirtilerin birçok nedeni olabilir. Bazı erkekler mesleklerinde en üst düzeye ulaşınca daha fazla ilerleyemeyeceklerinin bilincine varır, evlenip aile kurma fırsatını bulamayanlar gelecekleri konusunda korkuya kapılır, kimisi de çekiciliğinin ve cinsel gücünün eskisi gibi olup olmadığı konusunda kuşkuya düşer.
Bu dönem, iki tip erkek için özellikle tehlikelidir: Sıkıntı ve endişelerini unutmak için işlerine sarılan aşırı iş düşkünleri ile kendilerine güvenlerini ve özbeğenilerini çevrelerinin yargılarına dayandıranlar. Kendine güvenme ve beğenme açısından eksiklik duyan erkekler, değişiklikler ve baskılar karşısında daha şiddetli tepki gösterirler.