" />
Paylaş |
|
Tweet |
Belirtiler
En çok ruhsal belirtiler görülür. Kişi birden mesleği, ailesi ya da geleceği konusunda karamsarlığa kapılır; dikkatini yitirir; belleği zayıflar. Kolay kızdığından ailesi ve dostları ona karşı dikkatli olmak zorunda kalırlar. Çevresindekileri eleştirmeye başlar; karısının ve ailenin öteki üyelerinin isteklerine karşı çıkar. Uyuşukluk ile aşırı hareketlilik arasında değişen, apansız davranış değişiklikleri gösterir.
Ruhsal belirtilerin yanı sıra, cinselliğe ya da eşe karşı ilginin azalması, iktidarsızlık ya da tam tersine cinsel isteğin artışı ve genç kadınlara yönelme gibi cinsel sorunlar da ortaya çıkabilir.
Bazen de beklenmedik ateş basmaları, çarpıntılar ve uykusuzluk gibi fiziksel değişiklikler görülür. Kadındaki menopozu anımsatan bu değişiklikler, hormon dengesizliğinden değil, çoğunlukla kan basıncının değişmesi ile duygusal gerilim ve heyecanlardan kaynaklanır.
Tehlikeler
Bazı erkekler ciddi depresyonlara girerler ya da hiç gerek yokken yaşamlarında önemli değişikliklere kalkışırlar.Doğal olarak bu da, kişiyi etkilemenin yanı sıra, ailesi, dostları ve iş arkadaşları arasında da istenmeyen tepkiler doğurabilir.
Tedavi ve sonuç
Yaşdönümü belirtileri için alınabilecek bir ilaç yoktur, ama ciddi durumlarda anksiyeteyi, yani sıkıntı ve endişeyi azaltıcı ilaçlar yararlı olabilir.
Hepsinden önemlisi erkeğin, yaşlanmanın her şeyin sonu olmadığını anlamasıdır. Durumu sağlıklı bir biçimde kabullenmek zaman ister ve üzerinde düşünmeyi gerektirir. Geleceğe yönelik planlar yapmak, umutla beklenecek olaylar yaratır.
Evliliklerin, en çetin dönemlerinden biri de, hem erkeğin hem de kadının orta yaşa vardığı ve ikisinin de karşısındakinden anlayış beklediği zamandır. Bu evrede gerekli olan tek şey, çiftin umutsuzluklarını, bunalımlarını, korkularını dile getirmesi ve ikisinin de çekicilik ve cinsel güç yönünden güven kazanmasıdır.
Erkek, yaşdönümünü, belirtilerle baş etmeyi öğrenerek de olsa, belirtisiz de olsa atlattıktan sonra eski güvenini kazanır ve eşine herkesi kıskandıracak ölçüde yakınlık gösterebilir. Cinsel gücünü hiçbir zaman tümüyle yitirmediğinden ileri yaşlara kadar sevişmekten haz duyabilir. Bu yüzden, korkularını yenmelidir.
Erkekte yaşdönümü belirtilerine karşı yapılabilecekler.
-Fiziksel şikâyetlerinizin tıbbi bir nedeni varsa doktora görünün.
-Geçmişi düşünüp durmayın, geleceğinizi güzelleştirmeye çalışın.
-Düzgün beslenme ve düzenli egzersizle sağlığınızı koruyun.
-Saç biçiminizi ya da giyiminizi en son modaya uydurarak, olduğunuzdan daha genç görünmeye kalkışmayın. Bu, dikkati gerçek yaşınıza çekmekten başka işe yaramaz.
-Korku ve kuşkularınız dayanılmaz olursa, bir doktora ya da psikoloğa başvurun.
Cinsel sorunlarınızı eşinizle konuşmaktan çekinmeyin. Durumun konuşulmayacak kadar ciddileşmesine fırsat vermeyin. Şikâyetleriniz sürerse bir doktora ya da psikoterapiste başvurun.
50 yaşındaki kocam cinsel ilişkiye ilgisini birden yitirdi. Bu yaşdönümü belirtisi midir?
Erkekte yaşdönümü daha çok psikolojik bir durum olduğundan, kocanızın ilgisizliğinin (özellikle apansız olması nedeniyle) başka bir nedeni olsa gerek. Gelecek kaygısı, para durumu, mesleği, sağlığı, başkalarının ve sizin onu ne denli beğendiğiniz ya da sizi cinsel açıdan mutlu edememe düşüncesi, ilgisini yitirmesine yol açan korku ve kuşkular yaratabilir.
Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de, orta yaşta hormon değişiklikleri olur mu?
Hayır. Yaşdönümünde kadınlarda büyük hormon değişiklikleri olur. Hormon üretimi iki, üç yıl içinde çok düşük bir düzeye iner. Erkeklerde ise hormonlar 40 yaşlarında azalmaya başlamama düşüş 20-30 yıl sürer. Erkeklerde zaten gerekli miktarın on katı cinsellik hormonu üretildiğinden, hormonlardaki azalma davranışları pek etkilemez.
Babam birden yemek konusunda aşırı titizlik göstermeye ve genç görünmeye önem vermeye başladı. Bunlar yaşdönümü belirtisi olabilir mi?
Belki. Sözünü ettiğiniz değişiklikler kırklı yaşlarının sonuna yaklaşan erkeklerde sık görülür. Aslında babanız hala çekici olduğuna inanmak istiyordur. Ona bu konuda yardımcı olun, çekici olduğunu söylemekten çekinmeyin.
Erkekte yaşdönümü kavramının orta yaşlılarda görülen huysuzlukları, depresyonları ve eşini aldatmayı hoş göstermek için yaratıldığı söylenir. Doğru mu?
Tıpkı bazı kadınların kimi davranışlarını “sinirli” olmalarıyla açıklamaları gibi, bazı erkekler de olumsuz davranışlarını açıklamak için bu tür sözde nedenlere başvururlar. Ama orta yaştaki erkeklerin korku ve kuşkuları çoğunlukla gerçektir.